Een stukje geschiedenis

In 1993 wordt de Speeltuinvereniging Meiveld opgericht in Middelburg-zuid met als doel het realiseren van een speeltuin op het Meiveld.
Op 3 juli 1993 wordt Speeltuin Meiveld officieel geopend. Een lang gekoesterde wens die zeer breed gedragen werd, niet alleen door de initiatiefnemers maar door het grootste deel van de Middelburgse en Walcherse bevolking en vele subsidieverleners, fondsen en sponsors.
In oktober 1994 wordt een multifunctioneel gebouw op het terrein geopend waarin o.a. een kantine.
Terwijl de kinderen spelen kunnen de ouders op het terras genieten van een drankje. De kantine was in 2005 een begeerd object voor hardnekkige en wellicht dorstige inbrekers, ze probeerden tot twee keer toe het rolluik van de kantine te forceren.
Inmiddels hebben wij camera’s opgehangen en er is een alarmsysteem. 
De speeltuin is gelegen aan het Meiveldpad 53 en ligt naast de Kinderboerderij in het Meiveldpark.

Voor wie is deze laagdrempelige speeltuin bestemd?

De speeltuin is bestemd voor alle kinderen van 1 tot 13 jaar, dus ook voor kinderen met een beperking c.q. handicap. Voor de begeleiding is de toegang gratis.
Ook is de speeltuin toegankelijk voor scholen die een schoolreisje willen organiseren of voor ouders met een kinder-of kraamfeest.
Speeltuin Meiveld heeft op het moment ongeveer 200 gezinsleden die lid zijn van de speeltuin, dit komt gemiddeld op ongeveer 480 kinderen neer. Wat wij er nog even aan toe willen voegen is dat het op de warme en drukke dagen bijvoorbeeld op woensdag, vrijdag, zaterdag ongeveer 300 volwassenen en 450 kinderen rondlopen.

Wat is er allemaal te doen in de speeltuin?

Spelen uiteraard maar ook op verkenning gaan. Het terrein leent zich daar uitstekend voor.
Over het hele terrein van ruim 1 hectare vindt u speelvoorzieningen, ontmoetingsplekken die via verschillende paden te bereiken zijn en ingedeeld zijn in leeftijdsgroepen.

Er zijn speelvoorzieningen zoals een carrousel, schommel, wippen, grote en kleine glijbaan, een draaimolen, een huttenbouwdorp, een mandschommel, een draaischijf, een draaiende ton, een springkussen en een trampoline voor de allerkleinsten onder ons. Verder een 5-hoekschommel en een grote zandbak. En als laatste niet te vergeten een grandioos zwembad voor kinderen t/m 9 jaar met veel uitdagende speeltoestellen.

Ook ouders en verzorgers zullen niets te kort komen. Voor het gebouw is een groot terras en in de speeltuin staan diverse zitjes opgesteld.
In de kiosk kunnen allerlei lekkere dingen tegen een zo laag mogelijk bedrag zoals koffie, thee,  cappuccino, limonade, ijs, snoepgoed, koeken, chips e.d. gekocht worden.

Verder worden er door de activiteitencommissie verschillende activiteiten georganiseerd zoals: paaseieren zoeken, nationale speeltuindag en dat soms met een thema bijvoorbeeld een sprookjes thema en verder doen we ook andere activiteiten zoals bijvoorbeeld het summer kids festival. We doen ook mee met NL Doet Aktie.

Voor onze vrijwilligers hebben wij de jaarlijkse BBQ en de kerstborrel, indien een vrijwilliger een jaar lang bij ons vrijwilligerswerk heeft verricht, heeft hij/zij recht op een gratis speeltuinabonnement voor zijn/haar kinderen.

Door wie wordt de speeltuin gerund?

De Speeltuin wordt op dit moment gerund door 5 bestuursleden en 1 betaalde kracht: de beheerder die door het bestuur is aangenomen. Iedereen van het bestuur heeft zijn eigen taak.
De beheerder van de speeltuin onderhoud de speeltoestellen en de groenvoorziening. Verder begeleidt hij taakstraffers, klanten van Orionis, Emergis en van de Reclassering Middelburg. 

De toegang en de kiosk worden door een 20 tal enthousiaste vrijwilligers gerund die ook begeleid worden door de beheerder doordeweeks en in het weekend door de bestuursleden, ze draaien wisselende diensten zowel doordeweeks als in het weekend en ook in de vakanties.

Welke rol speelt de speeltuin in de wijk?

Onze speeltuin heeft een belangrijke rol in de wijk. Veel buurtkinderen komen hier na schooltijd spelen en ze brengen natuurlijk hun ouders, oma’s en opa’s mee.
Verder komen er verschillende schoolreisjes uit Zeeland en inmiddels kunnen de toeristen ons ook steeds beter vinden (via reclame op verschillende Campings en Horecazaken).


Werken hier doe je met je hart.

MIDDELBURG – Speeltuin Meiveld bestaat 25 jaar. Ruim zeventien jaar werkt Jhonny Siman bij speeltuin Meiveld. Na een aantal jaar als voorzitter is hij nu beheerder. Op 3 juli bestaat de speeltuin 25 jaar, maar dit feestje wordt op 16 juni al gevierd.

”Het is ooit begonnen als buurtspeeltuin, zo wil ik het ook houden,” vertelt Jhonny. ”Het verschil met 25 jaar geleden is dat kinderen hier hun kinderfeestjes kunnen houden. Regelmatig organiseren wij activiteiten om kinderen meer te laten bewegen.” De beheerder vertelt dat er in het begin ongeveer vier of vijf toestellen stonden. De speeltuin is flink uitgebreid en heeft zelfs een buitenzwembad. ”Dit is één van onze trekpleisters.”

Oase

”Het mooiste aan deze speeltuin is dat de kinderen écht kind mogen zijn. Ik zeg altijd: De kinderen die hier rondspelen zijn mijn kinderen. Wat er buiten gebeurt heb ik geen zicht op, maar hier binnen is het mijn verantwoordelijkheid.” De speeltuin, gelegen in Middelburg-Zuid, is een open plekken tussen veel bomen en groen. Lachend zegt Jhonny: ”Het is hier net een omgekeerde oase.” Hij gaat wat rechter op zitten in zijn stoel en begint met zijn uitleg. ”Een oase is een groene plek met daar omheen kale vlakte. Hier is het juist andersom, veel groen met een lege plek in het midden.” De kinderen zijn volledig afgeschermd van de buitenwereld en kunnen zich echt focussen op het spelen. Ook is de speeltuin betaalbaar, want ieder kind moet kunnen spelen!

Vrijwilligers

De organisatie bestaat nu uit vijf bestuursleden en dertien vrijwilligers. Volgens Jhonny nog steeds te weinig. ”Hier werken, dat doe je met je hart. Je hebt vrijwilligers die het doen voor de kinderen en vrijwilligers die het doen omdat het moet, dan heb je hier niets te zoeken.” Zeker in het zomerseizoen zijn vrijwilligers hard nodig. ”Rondom de meivakantie is het vaak erg druk, ook met toeristen. De speeltuin is alleen in december en januari dicht.”

Veiligheid

Terwijl Jhonny een rondleiding geeft tussen de spelende kinderen legt hij uit dat hij het meeste tijd besteed aan onderhoud. ”Vooral grasmaaien is een behoorlijke klus,” lachend gaat hij verder: ”Ik begin op links, zodra ik de rechterkant ga doen is de linkerkant alweer gegroeid.” Ook veiligheid is erg belangrijk. ”Ik heb hier speciaal een opleiding voor gevolgd, want ik moet er niet aan denken dat een kind iets overkomt door onze toestellen.” Ook heeft Jhonny speciaal een rookruimte gemaakt voor ouders. Zo hebben kinderen geen last van de rook tijdens het spelen.

Huilen

In de toekomst komt er nog een Survival Parcours voor wat oudere kinderen. Verder hoopt de beheerder dat iedereen ‘lief’ blijft voor de speeltuin. Netjes omgaan met de toestellen en je eigen rommel opruimen, dit geldt ook voor ouders. Zo houden we het veilig voor jong en oud. ”Ik ben gelukkig als een kind de speeltuin huilend verlaat omdat hij of zij wil blijven, maar ook als ze een glimlach van oor tot oor hebben omdat ze een fantastische middag hebben gehad. Dan heb ik mijn werk goed gedaan!”

Bron: de Faam


Felle brand bij speeltuin M’burg

MIDDELBURG – Een felle brand heeft vanavond voor schade gezorgd bij speeltuin Het Meiveld in Middelburg-Zuid.

De brand woedde bij de bebouwing van het speelterrein aan het Meiveldpad. De brandweer kreeg de melding rond 21.00 uur binnen en ging in eerste instantie onder prioriteit twee (geen spoed) ter plekke, maar later werd ook een tankwagen ter plekke gevraagd. Dit voertuig moest echter wel met toeters en bellen uitrukken. Aanvankelijk werd ook gemeld dat het ging om een brandje bij kinderboerderij De Klepperhoeve, maar dat bleek dus onjuist.

Wat er precies in brand heeft gestaan is niet bekend. De oorzaak van de brand is niet bekend. Mogelijk gaat de politie hier nog onderzoek naar doen.

Bron: hvzeeland19 april 2018 was de Rabobank Clubkas Campagne. Onze speeltuin stond op plaats 32 met een bedrag van €984,78. Bedankt Rabobank en u bedankt voor het stemmen. Ook hebben we een publiciteitsprijs gewonnen van €250 door het filmpje van onze jongste vrijwilliger: Robert-Leon.

Prev 1 of 1 Next
Prev 1 of 1 Next